Produkty

fiolkaNutreeVEG (wegański suplement diety zawierający witaminy D3, B12 oraz K2).

Pierwszy w Polsce i na świecie produkt odpowiedni dla wegan, zawierający trzy witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Zawartość składników w zalecanej porcji dziennej:

SkładnikZawartość w 1 kapsułce% ZDS* 
 Witamina D3 (cholekalcyferol  50 μg (2000 j.m)  1000%
 Witamina K2-MK7 (menachinon)  25 μg  33%
 Witamina B12 (cyjanokobalamina)  250 μg  10 000%

Produkt o najwyższej jakości, wytwarzany w standardach produkcji farmaceutycznej (GMP), zarejestrowany przez renomowaną organizację Vegan Society.

  

 

Składniki NutreeVEG

Wybierz sładnik aby zobaczyć szczegóły

  • Witamina D3
  • Witamina K2
  • Witamina B12
  • Witamina D3

    Grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych organicznych związków chemicznych, które wywierają wielokierunkowe działanie fizjologiczne. Podstawowe znaczenie mają dwie formy witaminy D, różniące się budową łańcucha bocznego: ergokalcyferol (witamina D2) oraz cholekalcyferol (witamina D3).

    Rola witaminy D

    • Układ kostny:
      Witamina D reguluje proces wchłaniania i wydalania wapnia oraz fosforu. W okresie rozwojowym ma istotne znaczenie w kształtowaniu się kości i zębów. Niedobór witaminy D (hipowitaminoza, awitaminoza) u dzieci prowadzi do krzywicy, zaburzenia mineralizacji kości i zmniejszenia masy kostnej, a u dorosłych wywołuje bóle kostne, osteomalację i osteoporozę. Witamina D pomaga w zwalczaniu próchnicy przez układ odpornościowy poprzez aktywację białek obronnych
    • Układ nerwowy i mięśniowy:
      Ma korzystny wpływ na układy nerwowy i mięśniowy. Regeneruje neurony, zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni. Niedobór witaminy D prowadzi do mialgii i miopatii. Istnieje związek między stężeniem witaminy D w osoczu a zaburzeniami snu. Poziom witaminy D  w osoczu ciężarnej kobiety może być powiązany z ryzykiem wystąpienia zaburzeń autystycznych u jej przyszłego dziecka.
    • Układ immunologiczny:
      Ma działanie immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjne. Witamina D aktywuje geny kodujące peptydy przeciwbakteryjne (o cechach naturalnych antybiotyków), katelicydynę i β-defensynę 2. Badania na dużą skalę pokazały, że suplementacja witaminy D w dzieciństwie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1. Wyższy poziom witaminy D we krwi obniża ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane (SM).
    • Układ krążenia:
      Witamina D reguluje funkcjonowanie układu renina-angiotensyna-aldosteron, zatem jej niedobór pośrednio wpływa na ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i niewydolności serca.
    • Działania metaboliczne w wielu tkankach:
      Witamina D stymuluje zdolność do regeneracji wątroby. Poprzez wpływ na jej funkcje antyproliferacyjne, nasilające różnicowanie i apoptozę oraz antyangiogeniczne, może działać przeciwnowotworowo.

    Zapobieganie niedoborom witaminy D pozwala zmniejszyć ryzyko:

    • cukrzycy typu 1,
    • nowotworów piersi i prostaty
    • chorób serca
    • stwardnienia rozsianego
    • próchnicy
    • występowania chorób układu kostnego

    Living Room
    wspomaga pracę serca
    Dining Room
    zapewnia odpowiednią gospodarkę wapnia i fosforu w układzie kostnym
    Upholstery
    pomaga utrzymać zęby w dobrej kondycji
    Wit Icon5
    bierze udział w procesach immunologicznych

    Źródło witaminy D

    Organizm potrafi syntetyzować samodzielnie cholekalcyferol na drodze syntezy skórnej. Wystarczy zatem kilkadziesiąt minut na słońcu by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. W okresie letnim synteza ta jest jednak ograniczona ze względu na stosowanie kosmetyków z filtrami UV oraz zalecenia unikania nadmiernej ekspozycji na słońce. W okresie jesienno-zimowym natomiast synteza witaminy D w skórze jest ograniczona z powodu mniejszego nasłonecznienia. Biorąc pod uwagę źródło  pozyskiwania witaminy D jakim jest słońce, musimy mieć również na uwadze nasz tryb życia (a przede wszystkim pracy), długie przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych, ograniczoną aktywność fizyczną na wolnym powietrzu. Dlatego niezbędna jest suplementacja. Szacuje się, że niezależnie od rodzaju diety na okresowe niedobory witaminy D cierpi blisko miliard ludzi na całym świecie!

    Naturalnym źródłem witaminy D, poza promieniowaniem słonecznym, są tłuste ryby. W niewielkich ilościach znajdziemy ją również w jajach. Problemem związanym z suplementacją witaminy D w naszym kraju był do tej pory brak jej wegańskiego odpowiednika w aptekach. Suplementy witaminy D przyjmują zazwyczaj formę D2 (roślinna) lub D3 (najczęściej odzwierzęca).

    Preparat Nutreeveg jest pierwszym w Polsce suplementem zawierającym w składzie w 100% roślinną formę witaminy D3.

    NutreeVEG zawiera witaminę D3 (cholekalcyferol) odpowiednią dla wegan i certyfikowaną przez prestiżową organizację Vegan Society. Nasza witamina jest pozyskiwana ze specjalnych gatunków porostów. Materiał jest ekstrahowany i oczyszczany dla uzyskania najwyższej jakości.

    Przewaga witaminy D3 nad D2

    Istnieją doniesienia, że suplementacja witaminy D2 powoduje obniżenie stężenia witaminy D we krwi. Zatem skutki tej suplementacji dla organizmu są odwrotne do zamierzonych. Ten zaskakujący efekt odkryli norwescy badacze. Zauważyli oni, że u pacjentów otrzymujących 2000 j.m. witaminy D2 dziennie stężenie aktywnej formy witaminy D (tj. witaminy D3) we krwi spadło o ponad 50% w ciągu ośmiu tygodni. W kolejnym badaniu naukowcy udowodnili że suplementacja witaminy D3 na poziomie 2000 j.m. dziennie wpływa pozytywnie na stężenie tej witaminy we krwii: po ośmiu tygodniach ulega ono podwojeniu. 

    Suplementacja witaminy D

    Najnowsze publikacje, które dotyczą populacji, zalecają suplementację już u noworodków od pierwszych dni życia w dawkach 400 IU do 6 miesiąca życia (nie powinny być one wystawiane na bezpośrednie działanie promieni słonecznych), następnie 400-600 IU do 1. roku w zależności od ilości witaminy D w diecie.

    Dzieci i młodzież powinny suplementować witaminę D w dawkach 600 – 1000 IU w zależności od swojej wagi, w okresie od września do kwietnia, ale również w lecie, gdy ekspozycja na słońce jest niewystarczająca.

    Bardzo podobnie jest z dorosłymi, którzy w miesiącach z ograniczonym dostępem do słońca (wrzesień – kwiecień) powinni dostarczać 800 – 2000 IU w postaci suplementu, ale też w lecie, gdy ekspozycja na promienie UV nie jest wystarczająca do syntezy skórnej.

    Osoby starsze (powyżej 65. roku) życia, powinny suplementować witaminę D przez cały rok, ze względu na obniżoną wydajność syntezy w skórze.

    U ciężarnych suplementacja powinna zacząć się przynajmniej od II trymestru ciąży w dawkach 1500 – 2000 IU, jednak należy wszystko ustalać z prowadzącym lekarzem ginekologiem.

    Normy dla osób otyłych oraz zagrożonych niedoborem różnią się, głównie są to większe dawki. U osób z wykrytym niedoborem zaleca się większe dawki, które ustala indywidualnie lekarz.

    Bez względu na dietę

    Warto dodać, że te zalecenia dotyczą populacji ogółem, nie tylko wegan, czy wegetarian ani osób z ryzykiem niedoboru, są kierowane do wszystkich. Witamina D obok witaminy B12, jest drugą ważną witaminą, która powinna być suplementowana przez większość roku. Witamina D jest istotnym elementem wpływającym na obrót gospodarki wapniowej w organizmie, który może być niezbilansowany u osób na diecie wegańskiej. Mając to na uwadze odpowiednia jej podaż jest bardzo ważna.

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił górny bezpieczny poziom spożycia witaminy D dla osób dorosłych jako 100µg (które odpowiada 4000 j.m.) dziennie.

  • Witamina K2

    To wspólne określenie dla kilku związków: K1 (filochinon), K3 (menadion) oraz dla grupy K2 (menachinony).

    Rola witaminy K

    Główną funkcją witaminy K jest aktywacja właściwości wiązania wapnia przez białka. K1 jest głównie zaangażowane w proces krzepnięcia krwi, a K2 pomaga regulować rozmieszczenie wapnia w organizmie.

    • Układ krążenia:
      Wpływa na krzepnięcie krwi, aktywując odpowiednie białka w wątrobie, które przenoszą wapń, fibryny i inne składniki inicjujące proces krzepnięcia.
      Zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym poprzez zmniejszanie osadów wapnia w naczyniach krwionośnych.
    • Układ kostny:
      Zapewnia równowagę metabolizmu kości – uczestniczy w procesie wbudowywania m.in. wapnia do kości (zapewnienie funkcji białek MGP – Matrix Gla Protein), zmniejszając ryzyko osteoporozy.

    Zapobieganie niedoborom witaminy K pozwala zmniejszyć ryzyko:

    • osteoporozy
    • miażdżycy
    • nowotworu krwi, kości i prostaty

    Źródło witaminy K2

    Organizm człowieka nie potrafi samodzielnie syntetyzować witaminy K2. Zapotrzebowanie na ten składnik pokrywane jest głównie z diety oraz w mniejszym stopniu dzięki syntezie prowadzonej przez bakterie jelitowe. Stosowanie antybiotyków czy upośledzone wchłanianie mogą prowadzić do jej niedoboru. Poza wątrobą zwierząt (jednym z najbogatszych źródeł witaminy K2), występuje ona również w fermentowanej żywności. Żywność pochodzenia zwierzęcego zawiera podtyp K2 MK-4, podczas gdy sfermentowana żywność roślinna zawiera podtypy od MK-5 do MK-14, podtypy pochodzące z fermentowanych roślin charakteryzują się dłuższym czasem aktywności biologicznej w organizmie niż te pochodzenia zwierzęcego, K2 MK-7 jest aktywna nawet do 72 godzin gdy K2 MK-4 tylko od 2 do 3.

    Witaminę K1 znaleźć można w zielonych liściach warzyw, niektórych olejach roślinnych, ziarnach, owocach oraz produktach mlecznych.
    Ludzie mogą w organizmie częściowo konwertować witaminę K1 do niewielkich ilości witaminy K2 MK-4 . Jest to proces użyteczny, ponieważ ilość witaminy K1 w typowej diecie jest dziesięć razy większa od witaminy K2. Jednak badania wykazują, że proces konwersji jest bardzo nieefektywny, zachodzi w miejscach gdzie witamina K2 nie może być wchłonięta do organizmu, znacznie bardziej korzystne jest bezpośrednie spożycie witaminy K2.

    W skład preparatu NutreeVEG wchodzi witamina K2 (MK-7) – forma stabilna termodynamicznie (właściwości fizykochemiczne substancji czynnej nie zmieniają się nawet w czasie jej kilkuletniego przechowywania), oraz wysoko przyswajalna przez organizm. Może być spożywana przez wegetarian i wegan. Witaminy K ( K2 MK-7) nie należy przyjmować przy jednoczesnym stosowaniu leków przeciwzakrzepowych lub przeciwpłytkowych. 

    Korzyści z uzupełniania witaminy K2 można zwiększyć jeszcze bardziej jeśli połączymy ją z witaminą D3, ponieważ działają one synergistycznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie.

    Suplementacja witaminy K

    Nie określono dziennego spożycia tylko dla witaminy K2. Takie zalecenia dotyczą wszystkich związków, które kryją się pod nazwą "witamina K". Dorosły człowiek powinien spożyć ok. 55-65 µg witaminy K na dobę (dane: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012). W Europie i Stanach Zjednoczonych 60% lub więcej witaminy K1 jest dostarczane z dietą (spożycie zielonych warzyw liściastych). Stąd potrzeba dodatkowego suplementowania witaminy K2.

     

    Living Room
    wspomaga pracę serca
    Dining Room
    zapewnia zdrowe i mocne kości
    Upholstery
    polepsza funkcjonowanie układu nerwowego
    Wit Icon4
    pomaga utrzymać zęby w dobrej kondycji
    Wit Icon5
    odgrywa ważną rolę w krzepliwości krwi

  • Witamina B12

    B12  - to witamina rozpuszczalna w wodzie, niezbędna dla organizmu człowieka i skuteczna nawet w małych dawkach. Zawiera w sobie pierwiastek śladowy – kobalt. Organizm ludzki wymaga kobaltu, który wchłaniany jest tylko w postaci witaminy B12.

    Aktywnymi formami witaminy B12 są adenozylokobalamina oraz metylokobalamina, które są jej formami koenzymatyczymi. Bardzo stabilną formą witaminy jest cyjanokobalamina, a do tego w organizmie ludzkim jest bez problemu konwertowana do innych form. 

    Rola witaminy B12

    • Układ krążenia: 
      Zapobiega niedokrwistości (anemii), poprzez udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Warunkuje prawidłowy metabolizm homocysteiny.
      Umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim w szpiku kostnym.
    • Układ nerwowy: 
      Uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej komórek nerwowych oraz neuroprzekaźników nerwowych. Zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się oraz skupieniu uwagi.
      Stanowi wzmocnienie w stanach depresyjnych, przy zaburzeniach snu, a także zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.
    • Układ rozrodczy:
      Wpływa na poprawę liczby plemników.
    • Układ immunologiczny:
      Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego

    Źródło witaminy B12

    Witamina B12 produkowana jest głównie przez bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt. U człowieka powstaje w symbiozie z bakteriami układu pokarmowego. Następuje to dopiero w dystalnych częściach układu trawiennego, wszystko co wyprodukują bakterie, zostaje wydalone.

    Wegetarianie spożywający nabiał, częściowo suplementują tę witaminę dostarczając ją poprzez jaja, mleko i sery.
    Osobom na diecie wegańskiej pozostają jedynie produkty fortyfikowane w B12. Należą do nich między innymi mleko roślinne, niektóre jogurty sojowe i płatki śniadaniowe.

    Żywność fortyfikowana w B12 nie wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania. Musielibyśmy codziennie wypijać ponad litr mleka sojowego by dostarczyć optymalną ilość tego składnika.

    Living Room
    wspomaga pracę serca
    Dining Room
    polepsza funkcjonowanie układu nerwowego
    Upholstery
    bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego
    Wit Icon4
    zapwenia prawidłowe wytwarzanie kwasów nukleinowych w komórkach

    Suplementacja B12

    Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wg Instytutu Żywności i Żywienia wynosi średnio 2,4 µg. Witaminy grupy B są rozpuszczalne w wodzie. Nadmiar tego typu witamin nie jest wykorzystywany przez organizm, lecz wydalany z moczem. Dlatego przedawkowanie jest mało prawdopodobne.

    Dobowe zapotrzebowanie organizmu dorosłej osoby wynosi 2,4 – 3mcg. Szacuje się, że z suplementów absorbowane jest ok. 1% witaminy B12. Dlatego ilość witaminy w suplemencie powinna być od 100 do 200 razy większa, niż zapotrzebowanie dzienne.

    Niedobór żelaza lub kwasu foliowego mogą zmniejszać lub całkowicie hamować przyswajanie witaminy B12.

    Kobiety w ciąży powinny spożywać 2,6mcg, natomiast kobiety karmiące piersią 2,8mcg witaminy na dobę (250-500mcg w formie suplementów) konsultując suplementację z lekarzem.

    Istnieją dwie główne przyczyny niedoboru witaminy B12 - niedostateczne spożycie witaminy B12 (zwłaszcza u wegan i wegetarian) albo zakłócenie jej absorpcji (nieodpowiedni stan naszego układu trawiennego - upośledzenie przyswajania kobalaminy). Dodatkowo antybiotyki (zawarte nawet w produktach mlecznych), alkohol (który hamuje przyswajanie wit. B12 w wątrobie), palenie tytoniu, dużo przetworzonych produktów w diecie, środki antykoncepcyjne oraz stres podnoszą zapotrzebowanie naszego organizmu w witaminę B12.

    Konsekwencją niedoboru witaminy B12 jest przede wszystkim niedokrwistość megaloblastyczna wraz z jej objawami (osłabienie, męczliwość, zawroty głowy, bladość). Ze strony układu nerwowego obserwować można osłabienie, zaburzenia postawy i niepewność w poruszaniu się. Dochodzi również do zaburzeń psychicznych, nawet do otępienia i depresji.

    Zalecana:

    • Weganom
    • Wegetarianom
    • Osobom z anemią
    • Osobom po 50 roku życia
    • Osobom palącym
    • Osobom o niskim poziomie Witaminy B12 we krwi
    • Kobietom w ciąży (w dawkach nie przekraczających dzienne zapotrzebowanie dla kobiet w ciąży)
    • Kobietom karmiącym (w dawkach nie przekraczających dzienne zapotrzebowanie dla kobiet w okresie laktacji)

    Suplementacja jest bezpieczna.

    Nadmierna podaż witaminy B12, nawet kilka tysięcy razy przekraczająca dzienne zapotrzebowanie nie powoduje negatywnych reakcji niepożądanych, jedynie w niektórych przypadkach uczuleniowe.